Talojen räystäskourut eli rännit suorittavat tärkeää tehtävää: ne ohjaavat sadevesiä pois talon rakenteiden lähettyviltä ikävän kosteusvaurion välttämiseksi. Syöksytorvien kautta valuvat vedet johdetaan rakennuksen vierestä turvallisesti pois. 

Kosteusvaurio ei ole leikin asia, sillä se voi muhiessaan aiheuttaa talossa pahaakin vahinkoa. Rännit voivat olla kosteusvaurion syy, jos ne päästetään huonoon kuntoon.

Vakuutus ei korvaa heitteille jätetyn tai puutteellisen sadevesijärjestelmän aiheuttamia tuhoja kuten kosteusvaurioita. Niinpä sadevesijärjestelmän kunnosta on pidettävä huolta pitkäjänteisesti – etenkin Suomessa, jossa paikoin arktisetkin sääolosuhteet ovat haastavuudeltaan omaa luokkaansa.

Syöksytorvet johdattavat sade- ja sulamisvedet rakennuksen katolta sadevesiverkostoon, avo-ojaan tai vähintään 3 metrin etäisyydelle rakennuksesta maastoon. Vesi imeytetään maaperään niin, ettei rakennuksen rakenteille eikä naapuritonteille aiheudu haittaa. Sadevesiä ei saa johtaa salaojiin.

Huonokuntoisten rännien tunnusmerkit

Kosteusvaurioita ja niiden aiheuttamia isompia vahinkoja voidaan ennaltaehkäistä tarkkailemalla rännien kuntoa. Kesän aikana ränneihin tyypillisesti kertyy lehtiä, oksia ja havunneulasia. Jos niitä ei oteta pois, ne voivat aiheuttaa ongelmia; vesi ei pääse kulkemaan normaalisti ja seisahtuu ränneihin.

Pakkaskelillä vesi jäätyy, jolloin se laajenee. Tämän seurauksena voi syntyä halkeamia, mikä johtaa puolestaan siihen, että rännit alkavat vuotaa. Rännit voivat myös ruostua tai vanhoille ränneille tyypilliset liitoskohdat revetä. Vuotava ränni on sama kuin ei olisi ränniä ollenkaan. Tällöin vesi pääsee valumaan talon rakenteisiin, ja siitä voi seurata kosteusvaurio. Kosteusvaurio on salakavala, ajan kanssa muhiva aikapommi, josta aiheutuu sekä huolta että kustannuksia. Siksi kosteusvaurion ennaltaehkäisy on ensiarvoisen kannatettavaa.

Vuotava ränni on aina merkki siitä, ettei sadevesijärjestelmä ole kunnossa. Toinen merkki on rännien muodon muuttuminen mekaanisen rasituksen, esimerkiksi lumen painon seurauksena. Tällaisessa rännissä vesi ei pääse virtaamaan hyvin ja toisaalta sinne voi kertyä lehtiä ja oksia tukkeeksi.

Mikäli rännit ovat jo päässeet ruostumaan tai ne ovat muuttaneet muotoaan, varminta on kutsua ammattilainen tarkistamaan tilanne ja antamaan ohjeet jatkotoimenpiteistä. Pahasti ruostunutta ränniä ei kannata kunnostaa, vaan vaihtaa se suosiolla uuteen. Omatoiminen huoltotyö ei kannata, ellei ole alan ammattilainen. On tärkeää arvioida vikojen laatu ja suunnitella korjaustoimenpiteet huolellisesti.

Tarkkaile sadevesijärjestelmän kuntoa

Sadevesijärjestelmän ja talon katon kuntoa on hyvä tarkkailla. Rännit kannattaa puhdistaa ainakin kahdesti vuodessa, samoin talon katto, ja samalla on hyvä tehdä kuntotarkastus. Kuntotarkastusta ei voi tehdä maastakäsin, se on tehtävä lähietäisyydeltä.

Tikapuilla on helppo päästä talon katolle, mutta turvallisuuden takia ne eivät sovi työskentelyyn. Varmista, että katollasi on asianmukaiset kattoturvatuotteet ja muista aina myös tarvittavat turvavarusteet. Jos olet epävarma fyysisestä kunnostasi tai sinulla ei ole turvavarusteita, kannattaa pyytää ammattilainen paikalle.

Säännöllisen huollon avulla mahdolliset yllätykset pystytään havaitsemaan ajoissa. Silloin ne saadaan myös hoidettua ja isommat vauriot vältettyä.

kosteusvaurio rännit

Suomen Vesiremontti kartoittaa kiinteistön sadevesijärjestelmän kunnon ja tekee ammattitaitoisen korjaussuunnitelman veloituksetta. Myös järjestelmän uusiminen käy meiltä yleensä noin vuorokaudessa.