Syksyn hiipiessä kohti talvea talonomistaja tietää taas pian tekevänsä lumihommia. Lunta kertyy kulkuväylille, josta sitä lapioidaan jatkuvasti pois, mutta myös katolle, missä harvemmin käydään lapiohommissa. Kestääkö katto oikeasti lumikuorman? Minne lumi putoaa sään lauhtuessa – ettei vain vaarallisesti pienen koululaisen tai jonkun muun ohikulkijan niskaan tai peräti omaan niskaan? Lue artikkelistamme, miksi lumiesteet ovat tärkeitä ja millaisten lumiesteiden kanssa voi runsaslumisestakin talvesta nauttia hiukan huolettomammin!

Milloin lumiesteet tarvitaan?

Lumikuormat talojen katoilla ovat todellinen haaste talvisessa Suomenmaassa. Lumirasitus vaihtelee sään mukaan lumikuorman kehittymisen myötä. Tilanteen alueellista kehittymistä on mahdollista seurata täällä.

Lumiesteet suojaavat sekä ihmistä että kattoa ja koko rakennusta, ja ovat tärkeä turvallisuustekijä niin pientaloissa kuin suuremmissakin kiinteistöissä. Kiinteistön haltijan velvollisuus on huolehtia turvallisista olosuhteista sekä katolla että talon läheisyydessä. Ei ole siis yhdentekevää, millaiset lumiestetuotteet katolle asennetaan. Ennen hankintaa on selvitettävä, onko lumiesteet testattuja ja ovatko ne saaneet varmennustodistuksen.

Tiedätkö, milloin lumiesteet tarvitaan? Lumiesteet kuuluvat kattoturvatuotteisiin ja ne on asennettava jokaiseen taloon, jonka katon jyrkkyys on 1:8 tai jyrkempi. Lumiesteiden tärkeä päätehtävä on ohjata lumikuormitusta katolta poispäin kantaviin rakenteisiin ja estää lumen ja jään putoaminen katolta. Ne ohjaavat myös sulavan lumen ja jään valumista oikeaan suuntaan rakennuksen kosteusongelmien syntymisen ehkäisemiseksi. Loiville katoille lumiesteistä suositellaan erityisesti kulkuväylien kohdalle. Lumiesteet on asennettava myös, jos talo sijaitsee alle 2 metrin päässä tontin rajasta.

Mitoita ja asenna lumiesteet oikein

Ennen asennustyötä lumiesteet on mitoitettava asennuskohteeseen sopivan mittaisiksi. Lyhyet pätkät lumiesteitä katolla ovat turvallisuusriski, sillä ne eivät mitenkään pysty kantamaan koko katon lumikuormaa. Lumiesteiden vähimmäismitta on 3 metriä ja ne on kiinnitettävä vähintään neljällä kiinnikkeellä. Useampi kiinnike varmistaa lumiesteen kestävyyden lumikuorman alla.

Lumiesteen kiinnityksineen on kestettävä vähintään 5 kN/m kuormitus katon lappeen suuntaisesti. Riittävän mitoituksen voi varmistaa Piristeelin RT-kortista. Asennuksessa kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan hyödyntää ammattilaisen apua; näin voidaan välttää esimerkiksi tarpeettomat asennusreiät, vuotavat kiinnityskohdat tai muut korjaustyöt jälkeenpäin.

Lumiesteet mitoitetaan koko talon räystään mittaisiksi ja asennetaan mahdollisimman lähelle räystästä niin, että katolle sataneen ja pakkautuneen lumen kuorma siirtyy eteenpäin talon kantaviin rakenteisiin. Tärkein asennukseen vaikuttavat tekijä on katon jyrkkyys. Suomen Vesiremontin tekemillä asennustöillä on 5 vuoden takuu.

lumiesteet saumakatolle

Pisko lumiesteet soveltuvat kaikille katoille

Kaikki käyttämämme tuotteet, myös lumiesteet, ovat alan suomalaisen markkinajohtajan Piristeel Oy:n valmistamia laadukkaita ja teräksisiä Pisko-tuotteita, jotka täyttävät suuretkin visuaaliset ja toiminnalliset vaatimukset.

Pisko lumiesteet ovat vaativissa olosuhteissa testattuja ja kestäviä kattoturvatuotteita. Pisko-tuoteperheestä löytyy käytännöllisiä ratkaisuja monenlaisiin ja vaativiinkin kohteisiin. Jokaiselle kattotyypille on saatavilla omat kiinnikkeet. Vaativimpiin kohteisiin on saatavilla lisäprofiileja, ja tyypillisten putkilumiesteiden lisäksi saatavilla on myös lumiaita-tyyppisiä ratkaisuja. Lumiaidat soveltuvat korkeampiin rakennuksiin kuten kerrostaloihin.

Pisko lumiesteet täyttävät RT 85-11132 ohjekortin (vesikaton turvavarusteet) vaatimukset. Niille on myönnetty VTT:n varmennustodistus kansallisen hyväksyntämenettelyn mukaan. Tuotteet on valmistettu erikoislujasta, sinkitystä rakenneteräksestä ja maalattu korkealuokkaisella ja pitkäikäisellä jauhemaalilla. Tuotteilla on 50 vuoden takuu.

Lue lisää kattoturvatuotteistamme