Rännit, vesikourut ja syöksytorvet, herättävät harvoin suuria tunteita – paitsi silloin, kun ne vuotavat tai ovat päässeet erityisen huonoon kuntoon. Mutta myös silloin, kun rännit ovat huolellisen suunnittelun ja tarkan asennuksen ansiosta luonteva osa talon visuaalista muotokieltä ja kaunistavat talon ilmeen. Kauniit, kestävät ja talon värimaailmaan sointuvat rännit viimeistelevät talon ulkoasun. Arkkitehti Ulla Mitiku kertoo, miksi rännit ovat tärkeä osa talon arkkitehtuuria.

Rännit kannattaa suunnitella huolellisesti

Suunnitteletko rännien uusimista tai rakennatko uutta taloa ja pohdit rakennukseen soveltuvaa sadevesijärjestelmää? Vai onko kunnostettavanasi vanha talo, jonka remontissa on otettava huomioon suojelullisia seikkoja?

Silloin mielessä pyörii varmastikin paljon kysymyksiä esimerkiksi rännien muodosta, värityksestä, laadusta, kestävyydestä, asennuksen laadusta ja ränniremontin kustannuksista. Uudisrakennukseen, remontoitavaan omakotitaloon ja suojeltuun vanhaan taloon liittyy runsaasti huomioitavia näkökohtia ja erilaisia ratkaisuja sadevesien ohjaamiseksi pois turvallisen etäisyyden päähän talosta.

Arkkitehti Ulla Mitiku muistuttaa, että ränniremonttia suunnittelevan kannattaa sadevesijärjestelmän toiminnallisuuden ja pitkäikäisyyden rinnalla pohtia tarkkaan myös rännien ulkonäköä. Sadevesijärjestelmän osat ovat aina näkyvillä ja ovat tärkeä osa sekä toimivaa talotekniikkaa että rakennuksen ulkonäköä. Erityisesti suojelluissa kohteissa tarvitaan usein arkkitehtiä, jotta rakennuksen muotokieli saadaan säilymään samana ränniremontin jälkeenkin.

ulla mitiku arkkitehti

Huolellisesti valitut rännit sulautuvat talon arkkitehtuuriin luontevasti ja parhaimmillaan korostavat kauniisti rakennuksen parhaita puolia, kertoo Ulla. Harkitsemattomasti valitut rännit saattavat pistää sekä väritykseltään että muodoltaan ikävästi silmään. Heikkokuntoiset, vääntyneet ja vuotavat rännit aiheuttavat kosteusvaurion riskin, laskevat kiinteistön arvoa ja heikentävät muutenkin talon kokonaisvaikutelmaa.

Rännien muodolla on sekä ulkonäöllistä että toiminnallista väliä

Sadevesijärjestelmään valitaan tyypillisesti puolipyöreät tai pyöreät vesikourut. Myös perinteisiä, kantikkaita vesikouruja asennetaan edelleen. Vesikourun koko ja muoto kannattaa pohtia tarkkaan, sillä mielen muuttaminen myöhemmin tulee luonnollisesti kalliiksi.

Kantikas vesikouru on tasapohjainen ja syöksytorvet kulmikkaat. Kantikas vesikouru valitaan tyypillisesti ulkonäkösyistä, mutta niihin liittyy myös haasteita: kantikas ja tasapohjainen vesikouru kerryttää helpommin roskia ja vesi virtaa tasapohjaisessa rännissä hieman pyöreää hitaammin. Niitä on myös huollettava useammin.

Pyöreissä ja sisäpuolelta kannakkeettomissa kouruissa vesi pääsee virtaamaan vapaasti ja vesikouru säilyy helpommin puhtaana. Tällainen ränni on siis helpompi puhdistaa varisseista lehdistä ja muista roskista syksyisin.

Rännit ovat osa talon arkkitehtuuria

Rännien värivalinta ei ole suinkaan yhdentekevä, muistuttaa Ulla. Visuaalisena ja näkyvänä elementtinä rännit ovat tärkeä osa talon arkkitehtuuria. Ulla suosittelee pohtimaan sopivaa väritystä suhteessa katon ja seinien väritykseen.

Rännien värityksessä tyydytään usein tyypillisiin ratkaisuihin kuten mustaan, ruskeaan ja valkoiseen. Väreillä voi Ullan mukaan myös leikitellä esimerkiksi siten, että vesikourut ja syöksytorvi ovat erivärisiä. Tällä tavoin on halutessaan mahdollista saada rännit sulautumaan luontevaksi osaksi talon eri osia. Esimerkiksi räystäslauta voi olla valkoinen, jolloin rännit voivat olla myös valkoiset, mutta syöksytorvi vuorostaan voi olla erivärinen seinän värityksen mukaisesti. Tällaiset erityisratkaisut rännien värityksessä vaativat kuitenkin yleensä tarkempaa suunnittelua ja ovat perusväriratkaisuja kalliimpia.